Mam na imię Barbara, ale wszyscy w szkole nazywają mnie Bajbarą, i to nie dlatego, że piszę bajki, ale dlatego, że notorycznie kłamię. Kłamstwo to jedyne, co mi naprawdę wychodzi… – tak pisze o ...
„Nie będziesz szczęśliwa” – słyszy Łucja od Baby Aki, miejscowej znachorki. Na czerwoną plamę na twarzy nie pomagają ani zioła, ani talizmany, ani późniejsze szpitalne zabiegi. Łucja dorasta ...
Kompendium - matematyka to propozycja dla absolwentów szkół podstawowych, którzy będą kontynuować naukę w szkole średniej w klasach o profilu matematycznym oraz dla wszystkich tych, którzy ...
II wojna światowa to sześć lat bezprecedensowego konfliktu toczącego się na terenach od zachodniej Europy po stepy Rosji i dżungle Azji Południowo-Wschodniej, na lądzie, morzu i w powietrzu. W ...
W piłce nożnej talent rodzi nadzieję, a ciężka praca decyduje o przyszłości. W niniejszej książce czytelnik znajdzie sylwetki młodych piłkarzy stojących u progu wielkich marzeń, wyróżniających ...
Każdy stary dom ma swoje tajemnice. Trudno się powstrzymać, żeby nie wejść przez zardzewiałą furtkę do zarośniętego ogrodu, nie spróbować nacisnąć klamki…
Rodzice Olki i Oliwiera rezerwują pobyt w drogim hotelu z basenem w górach. Z parkingu do hotelu trzeba dojść spory kawałek pieszo. Rodzina rusza pod górę. Powoli zapada zmrok, robi się coraz ...
Alicja jest rozpieszczoną jedynaczką, którą czeka rozwód rodziców. Jej dorastanie to slalom pomiędzy domem ojca a mieszkaniem zwariowanej mamy. W dniu, kiedy na świat przychodzi Fryderyk, życie ...
Przedstawiamy Kompendium - lektury i motywy - książkę skierowaną do uczniów szkół średnich, którzy chcą sprawnie przygotować się do pisania wypracowań lub do egzaminu maturalnego, a przy okazji ...